Maison Pardon?

MDH = maison des histoires = een designerscollectief, opgericht in 2011. Jaarlijks gaat het collectief met een wisselende groep ontwerpers aan de slag. Samen herinterpreteren ze een bestaand verhaal of literair werk dat tot ieders verbeelding spreekt. De inspiratie die uit deze samenwerking voortvloeit, zorgt voor een diverse maar samenhangende collectie kleding, juwelen, illustratie- en designartikelen.

Na een succesvol eerste seizoen met als thema De geheime tuin, is maison des histoires er weer helemaal klaar voor. Een tweede hoofdstuk voor het collectief, met een ander verhaal, met een andere sfeer en vooral met veel nieuw talent!

 

 

Hoofdstuk 2: On the road – Jack Kerouac

Het collectief liet zijn keuze vallen op de bestseller On the road van Jack Kerouac. Het eigenlijke hoofdpersonage en inspirator voor de avonturen die Paradise beleefd, is de jonge en buitengewoon energieke Dean Moriarty, het personage waar Kerouacs vriend en held Neal Cassady model voor stond.
On the road werd vooral bekend als hét boek van de rusteloze en opstandige Beat – generatie. Sal is aanvankelijk geïnspireerd door de romantiek van het leven onderweg en de ontmoetingen die hij heeft met uiteenlopende personen, maar raakt gaandeweg het verhaal meer en meer bevangen door eenzaamheid en melancholie.

De zes designers van dit seizoen lieten zich inspireren door het verhaal; het onderweg zijn, het reizen, de personages, de beat-generatie, … Dit leverde in verschillende disciplines weer een erg interessant geheel op.

De scenografie voor On the road zal bestaan uit verschillende voertuigen: een caravan, een oude wagen, een aanhangwagen,… Deze worden op zo’n manier ingericht dat ze letterlijk een reizende tentoonstelling vormen, uiteraard geheel in de sfeer van het boek. Geen grand chique dus, maar een low budget-setting die vooral bestaat uit oude, gevonden materialen en zelf geïmproviseerde constructies.

maison des histoires bestaat uit Celine Adam, Evita Appendin, Inge Lauwers, Jo Loozen, Lisanne Valgaerts, Femke Vanhellemont, Laura Van Neygen, Marie Van Praag, Lalynn Wadera en Waldorf Claw.